Grip ve Nezleye İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?
Kış aylarına girerken havaların soğuması sonucunda birçoğumuz bu hava şartlarına ayak uyduramama nedeniyle grip veya nezle olmaktayız. İnsanların çoğu genellikle kış boyunca en az bir defa grip veya nezleye yakalanmaktadır. Peki, grip ve nezleye iyi gelen bitki çayları nelerdir? Bu sorunun cevabına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Soğuk havaların yanı sıra hızlı bulaşma özelliğiyle kış aylarında çok fazla grip ve nezle görebilmekteyiz. Hatta görmekten ziyade yaşayabilmekteyiz. Bu hastalıklar kişiyi gün içerisinde çok yorgun düşürebilmektedir. Özellikle çalışanlar için oldukça can sıkıcı olan bu hastalıklara iyi gelen bitki çayları bulunmaktadır. Bu bitki çaylarını sizler için sıraladık.

Grip ve Nezleye İyi Gelen Bitki Çayları
Grip ve nezle tarzı hastalıklara iyi gelen birçok bitki çayları bulunmaktadır. Bu her bitki çayının kendine özel özellikleri bulunmaktadır. Gelin bu bitki çaylarını inceleyelim:
Ihlamur
Bitki çayı denildiği zaman istisnasız akla gelen ilk isim ıhlamurdur. Uzun yıllardır şifa amacıyla kullanılan ıhlamur başta iltihap giderici özelliğinin yanı sıra ağrı kesici ve öksürük giderici gibi özellikler bulunmaktadır. Grip ve nezle belirtilerinde yer alan birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle ıhlamur içmeniz hastalığınızı epey hafifletecektir.
Yeşil Çay
Yeşil çayda ıhlamur kadar etkili bir şifa kaynağıdır. Başlıca metabolizmayı hızlandıran bir bitki çayı olarak bilinse de grip ve nezleye de oldukça etkilidir.
Adaçayı
Grip veya nezle olduğunuz zaman boğazda ağrı gibi belirtiler görebilirsiniz. Adaçayı boğaz iltihaplarına birebir şifa kaynaklarından bir tanesidir. Bunun yanı sıra yoğun tempolu gün içerisindeyseniz adaçayı tüketerek sakinlik ve rahatlama yaşayabilirsiniz.
Ekinezya Çayı
Eğer ki bağışıklıklılık sisteminiz kuvvetli ise grip veya nezle olma olasılığınız azalır. Bu hastalıklara yakalansanız bile hafif geçirerek atlatırsınız. Eğer ki grip veya nezle olduysanız bağışıklılık sistemini güçlendirerek atlatabilirsiniz. Bağışıklılık sistemi güçlendirmek için önerilen en önemli şifa kaynaklarından bir tanesi de ekinezya çayıdır. Aktarlardan kolayca erişebileceğiniz bu çayı tüketerek kısa süre içerisinde grip ve nezle gibi hastalıkları rahatça atlatabilirsiniz.
Zerdeçal Çayı
Vücuttaki iltihabı atmak için size en yardımcı olan bitki çaylarından bir tanesi de zerdeçal çayıdır. Birçok uzman tarafından önerilen zerdeçal çayının yapılışı şu şekildedir: Toz zerdeçal, badem sütü, bal, vanilya, karabiber, toz zencefil ve toz tarçını birbirine karıştırdıktan sonra bir cezvede kısık ateşte kaynatın. Kısık ateşte kaynaması daha iyi demlenmesine yardımcı olacağından dolayı hızlıca kaynatmanız önerilmez. Kaynattıktan sonra 2 -3 dakika bekletin ve afiyetle tüketin.
Bitki Çaylarını Ne Sıklıkla Tüketmeliyim?
Bitki çayları bir takım doğal antibiyotik yerine geçmektedir. Lezzet ve şifa bakımından ne kadar çok faydalı olsa da her şeyde olduğu gibi fazla tüketmek zararlıdır. Uzmanlara göre günlük tüketim 1 – 2 fincanı geçmemelidir. Aksi takdirde aşağıda sıraladığımız sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz:
- Kalp çarpıntısı
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastası olan kişiler dikkatli tüketim sağlamalıdırlar. Aksi takdirde tansiyon yüksekliği yaşayabilirler.
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi ekinezya çayının başta bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi birçok faydası bulunmaktadır. Ancak, doğum kontrol hapı, kolesterol ve alerji hapları kullanan kişiler için sıkıntılı bir besindir. Bu nedenden dolayı bu hapları kullanıyorsanız ekinezya çayı tüketimi için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
- Safra kesesi rahatsızlığı
- Gebe bireyler mutlaka doktoru ile iletişime geçerek hangi bitki çayları tüketmemesi gerektiği hakkında bilgi almalıdır. Aksi takdirde bebek ve anne zarar görebilir.
- Psikoloji ilaçları kullanan kişilerinde aynı şekilde doktoruyla danışması şarttır. Kullanılan ilaca bağlı olarak bitki çayıyla tepkimeye girerek bedensel veya ruhsal olarak sorunlar yaratabilir.