Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Nedir?
Herkes liseyi bitirdikten sonra hemen üniversiteye başlamak için aynı istekliliğe ve şansa sahip olamaz. Kimi öğrenciler kendilerine nasıl bir kariyer yolu çizmek istediklerinden emin olamadıkları için üniversiteye gitmezler. Kimileri için üniversite okumak ciddi bir maddi yükümlülük olacağı için isteseler de gidemezler. Bazıları ise kazandığı bölümü sevmediği için okulu bırakır ya da mezun olsa bile mesleğini yapmaz. Ancak, hayatta her zaman bir çıkar yol vardır. Türkiye’deki eğitim sorunlarını çözmek için ortaya çıkan açıköğretim fakültesi, üniversite okumak isteyen kişiler için büyük bir fırsattır. Uzaktan eğitim metoduyla derslerin işlendiği yöntemde eğitimde eşitsizlik sorunlarının önlenmesi hedeflenmektedir.
İlk Açıköğretim Fakültesi ve Uzaktan Eğitim
Kendi yaşadığı ilde üniversite kazanmak tüm öğrenciler için mümkün olmayabilir. Günümüzde hemen hemen her ilde üniversite açıldığını bilmekteyiz. Ancak, geçmişte yalnızca büyük şehirlerde ve sayılı okul mevcuttu. Şehir dışında okumak ise hem öğrenci hem de ailesi için büyük bir külfet. Eğitim giderlerine konaklama, yemek masrafı ve ulaşım ücretleri de eklenince Anadolu’da ya da doğuda yaşayan kişilerin bu ücretleri karşılaması imkansız. Annesi ya da babası olmayan kişilerin ya da kız çocuklarının yükseköğretim derecesinde okutulması zaten lüks olarak görülüyor. Bu yüzden bazı kişilerin üniversitede okuma hayali bir şekilde şartlar ya da insanlar tarafından engellenmiş olabilir. İşte açıköğretim fakültesi ilk olarak tam da bu öğrenciler için kuruldu.
1982 senesinde ilk kez uzaktan üniversite eğitiminin temelleri atıldı. Bu şekilde kendi ikamet ettiği şehir neresi olursa olsun kişilere örgün eğitim görme hakkı tanınmış oldu. Ayrıca zamanında okumak için yeterli maddi ve sosyal desteği bulamayan kişilerin eğitimini tamamlayabilmesi için de bir şans oldu. Günümüzde ise açık fakülte sadece Türkiye’de ikamet eden kişilere hizmet vermiyor. Yurtdışında ikamet edenler de uzaktan eğitim olanağından yararlanıp; derslere online olarak katılıp sınavlara girebiliyorlar. Yurtdışında açıköğretim fakültesi olanağı sunulan programlar şu şekilde:
- Arnavutluk
- Azerbaycan
- Batı Avrupa Ortaokul ve Lise
- Batı Avrupa Yüksek Öğretim
- Bosna Hersek
- Bulgaristan
- Karadağ
- Kosova
- Kuzey Amerika
- Makedonya
- Moldova
- Orta Doğu
- Romanya
- Sırbistan

Uzaktan Eğitim Sistemi Nasıl Çalışır?
Bazıları uzaktan üniversite eğitiminin standart örgün eğitimin yerini tutamayacağını iddia etse de aslında gelişen teknoloji ile dersler son derece verimli geçmektedir. Hem resmi televizyon kanalları, hem okulların kendi online eğitim platformları gibi siteler aracılığıyla ders gidişatını takip edilebilir. Okul, eğitmenler ve gönüllüler tarafından hazırlanan ders videoları ve notları öğrenciler ile paylaşılır. Dersi canlı olarak dinlemeden öğrenemeyenlerdenseniz endişelenmenize gerek yok. Açıköğretim fakültesi platformlarında her gün saatlerce canlı ders verilmektedir. Böylece bir sınıf ortamında olmasa bile bilgisayarınızın, tabletinizin ya da telefonunuzun başında dersi dinleyebilirsiniz. Not alarak öğrenmenizi pekiştirebilirsiniz. Ayrıca hocalara aklınıza takılan sorularınızı iletebilirsiniz.
Sınav zamanlarında hem sınavda çıkması muhtemel soruların benzerleri hem de geçmişte çıkmış sorular öğrencilere sunulur. Ayrıca öğrencisi olduğunuz bölümdeki derslerin özetleri de okul tarafından yayınlanmaktadır. Bu şekilde öğrendiğiniz konuları hızlı bir şekilde pratik etme şansına sahip olursunuz. Forum siteleri aracılığıyla sizinle aynı bölümden olan diğer açık fakülte öğrencileri ile iletişime geçebilir, etkinlikler organize edebilirsiniz. Böylece kendinizi normal bir üniversite öğrencisi gibi hissetmeniz daha kolay olur. Ayrıca staj yapabilir, Avrupa Gönüllülük Projesi ile yurtdışına gidebilirsiniz. Sevdiğiniz ve istediğiniz bölümde tüm hayallerinizi özgürce gerçekleştirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir —–> Meyve yemenin faydaları
Nasıl Açık Fakülte Öğrencisi Olunur?
En son hangi okulu bitirdiğiniz nasıl açık fakülte öğrencisi olabileceğinizi etkilemektedir. Buna göre sunmanız gereken belgeler, başvuru şekli ve başvuru tarihleri değişmektedir. Herhangi bir lisans programına kayıtlı ya da mezun kişilerin tekrardan bir üniversite giriş sınavı puanı sunmasına gerek yoktur. Hala devam etmekte olduğunuz eğitim kurumundan aktif öğrenci olduğunuzu gösteren öğrenci belgesi ile başvuru yapabilirsiniz. Lisans, yüksek lisans ya da doktora mezunu olan kişilerinde diplomalarını sunmaları yeterlidir. Üstelik günümüzde her şey teknoloji üzerinden kolayca yapıldığı için e-devlet üzerinden de tüm bilgi ve belgelerinize ulaşılabilmektedir.
Lise mezunu ya da üniversite terk durumunda olan kişiler kaydolmak istedikleri açıköğretim fakültesi bölümü için öncelikle sınava girmelidir. Birçok kişi bu aşamayı oldukça göz korkutucu bulsa da açıktan öğretimde herhangi bir sıralama olmadığını unutmamalısınız. Dolayısıyla istenen baraj puanının üstünde puan almanız yeterli olacaktır. Sonrasında başvurmak istediğiniz okul tarafından belirlenen başvuru tarihleri arasında gerekli evraklarla ve kimliğinizle giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Kaydınızı yaptırabileceğiniz ve bilgi alabileceğiniz uzaktan üniversite büroları Türkiye’deki hemen hemen tüm şehirlerde bulunmaktadır. Böylece işlemlerinizi kolay bir şekilde yaptırabilirsiniz. Ayrıca kayıt öncesinde o dönem için belirlenen dönem ücretini de ödemeniz gerekmektedir.